10 osoba

25min

Jednostavno

Sastojci za biskvit

  • 4 jaja
  • 160 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 45 g griza
  • 130 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 20 g kakaa u prahu
  • 30 g čokolade u prahu
  • 100 ulja
  • 100 mlijeka

Sastojci za preljev

  • 300 ml mlijeka
  • 150 g čokolade
  • 20 g Gloria kave
  • 100 g šećera
  • 1 žlica ruma

Priprema

  1. U zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo, čokoladu u prahu i kakao. Dodajte griz, sve promiješajte i ostavite sa strane.
  2. Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte ulje i mlijeko. Dodajte suhe sastojke pa kuhačom sve dobro izmiješajte tako da dobijete glatku smjesu.
  3. Biskvitnu smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen manji kalup za pečenje (cca 20×30 cm). Kolač pecite 20 minuta na temperaturi od 180 ºC. Čačkalicom provjerite je li pečen.
  4. Dok se biskvit peče, pripremite preljev.
  5. Mlijeko zajedno sa šećerom i kavom zagrijte do vrenja. Maknite lonac s vatre i procijedite mlijeko nekoliko puta (3-4) kako bi uklonili talog kave. Procijeđeno mlijeko ponovo stavite na laganu vatru pa dodajte čokoladu i rum. Miješajte dok se čokolada ne otopi.
  6. Pripremljeni preljev prelijte preko vrućeg kolača i ostavite neka se upije. Kolač prije posluživanja dobro ohladite. Poslužite ga uz malo tučenog slatkog vrhnja.

Autor:
Jannette Razum