10 osoba
25min
Jednostavno
Sastojci za biskvit
- 4 jaja
- 160 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 45 g griza
- 130 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 20 g kakaa u prahu
- 30 g čokolade u prahu
- 100 ulja
- 100 mlijeka
Sastojci za preljev
- 300 ml mlijeka
- 150 g čokolade
- 20 g Gloria kave
- 100 g šećera
- 1 žlica ruma
Priprema
- U zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo, čokoladu u prahu i kakao. Dodajte griz, sve promiješajte i ostavite sa strane.
- Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte ulje i mlijeko. Dodajte suhe sastojke pa kuhačom sve dobro izmiješajte tako da dobijete glatku smjesu.
- Biskvitnu smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen manji kalup za pečenje (cca 20×30 cm). Kolač pecite 20 minuta na temperaturi od 180 ºC. Čačkalicom provjerite je li pečen.
- Dok se biskvit peče, pripremite preljev.
- Mlijeko zajedno sa šećerom i kavom zagrijte do vrenja. Maknite lonac s vatre i procijedite mlijeko nekoliko puta (3-4) kako bi uklonili talog kave. Procijeđeno mlijeko ponovo stavite na laganu vatru pa dodajte čokoladu i rum. Miješajte dok se čokolada ne otopi.
- Pripremljeni preljev prelijte preko vrućeg kolača i ostavite neka se upije. Kolač prije posluživanja dobro ohladite. Poslužite ga uz malo tučenog slatkog vrhnja.
Autor:
Jannette Razum